Home Vrije tijd Het grote sportgeheim

Het grote sportgeheim

0
Het grote sportgeheim

Sporten gaat niet alleen over sporten. Dat klinkt misschien alsof ik te veel gewichten heb gelift de vorige keer dat ik in de sportschool was, maar het is écht zo. Of je nu een beetje gewicht probeert kwijt te raken, of iets meer spierdefinitie erbij wil in je armen en buik, laten we samen eens kijken naar hoe sporten voor jou zou kunnen werken. Of het nu een kwestie is van eiwitten kopen, of van bcaa amino kopen, dat gaan we zien. Let’s go!

De grote drie

Eigenlijk zijn er drie dingen waar je écht goed rekening mee moet houden als het op sporten aankomt. Die dingen zijn simpel samen te vatten; lichaam, sport en voeding. Dat is een beetje de grote drie-eenheid als het op spieropbouw of afvallen of simpelweg conditie opbouwen aankomt. Je kan niet op een gezonde manier sporten zonder alle drie te benutten. Laten we beginnen bij het begin: je lichaam. Om gezond te sporten moet je goed naar je lichaam kunnen luisteren. Leer je lichaam kennen zodat je precies weet naar welke signalen je wanneer moet luisteren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je tijdens een work-out last krijgt; als je je lichaam goed kent, weet je of dit een teken is om te stoppen, of om juist nog even door te gaan omdat je nu een grens hebt bereikt waar je overheen moet pushen. Hetzelfde met honger; weet wanneer naar je lichaam te luisteren. 

Lichaam, sport & voeding

De tweede grote pilaar; voeding. De grootste mythe van de eenentwintigste eeuw is het idee dat je, om af te vallen, minder zou moeten gaan eten. Dat is helemaal niet zo; je moet gezond en gevarieerd eten, genoeg op basis van je gewicht en jouw lichaam, én je sportroutine. Of je nu wil afvallen of spieren wil opbouwen, je lichaam heeft brandstof nodig, en al helemaal om te sporten. Als je zonder brandstof gaat sporten zal je misschien wel verandering zien, maar het zal geen gezonde óf blijvende verandering zijn. Eet dus goed, gevarieerd en zorg dat je genoeg van alles binnenkrijgt. De sportpilaar is eigenlijk nog het simpelst van het hele verhaal. Ontwikkel een sportroutine, online of met een personal trainer, die niet te zwaar is maar ook niet te licht voor wat je wil bereiken, met makkelijke mogelijkheid tot groei. 

 

De drie-eenheid: lichaam, sport en voeding. Zolang je die onder de knie hebt komt alles goed. Dat kan jij!