Home Thuis Voel de warmte van een houten vloer

Voel de warmte van een houten vloer

0
Voel de warmte van een houten vloer

De keuze van de vloer is altijd een zeer belangrijk element in de inrichting van je woning of bedrijfspand. Het is absoluut de bepalende factor in het sfeerbeeld. Een veelgekozen vloer is de houten vloer. Onder een houten vloer verstaan we de massief houten vloer en niet het parket alhoewel dat dezelfde uitstraling heeft. Het massieve heeft als voordeel dat deze vloeren heel lang meegaan. Je ziet ook wel vloeren die meer dan een leven lang meegaan. Onderhoud is een kwestie van opschuren en opnieuw behandelen en je kunt weer een behoorlijk aantal jaren voort. Hoogste tijd om dus eens wat meer te vertellen over deze vloer waarmee je wellicht kunt bepalen of het iets voor je is.

De voordelen van de houten vloer

Een houten vloer heeft als grote voordeel dat het je inrichting een warme uitstraling geeft. Bijna letterlijk en figuurlijk. Het hout houdt namelijk goed de warmte vast en daardoor voelt het ook echt warmer aan als je er met je sokken oploopt. Verder is de houten vloer in vele varianten en kleurvormen te verkrijgen van heel donker tot heel licht en in verschillende legvormen. Een creatief voorbeeld hiervan is de visgraat vorm. Deze houten vloer wordt in een visgraat patroon gelegd. Dit gebeurt door de planken die dezelfde lengte hebben haaks op elkaar te leggen waardoor het een grappig en speels effect heeft. De uitstraling kun je ook bepalen door de manier waarop je het hout behandeld. Een strak gelakte vloer heeft namelijk een hele andere uitstraling dan een vloer die in de olie gezet is. Een vloer in de lak is namelijk behoorlijk glimmend, terwijl een vloer in de olie mat is. Vaak is het wel zo dat er wat vaker onderhoud moet gebeuren aan een vloer die in de olie zit. Aan onderhoud moet je denken dat dit ongeveer 1 keer in de 5 jaar moet gebeuren. De houten vloer wordt dan volledig opgeschuurd en opnieuw in de olie gezet.

De nadelen van een houten vloer

Hout is een natuurproduct en nadeel daarvan is dat het werkt. Dit betekent dat het behoorlijk kan uitzetten en krimpen bij grote temperatuursverschillen. Een massieve vloer is daarom meestal niet geschikt om te leggen op vloerverwarming. Het hout is dermate massief dat er te weinig warmte doorheen komt en daarnaast zal het hout teveel uitzetten waardoor het bol kan gaan staan. Als je te weinig onderhoud doet aan de vloer kan er ook vocht en vuil intrekken waardoor er vlekken inzitten die er niet meer uitgaan behalve als je het weer goed opschuurt.