Home Kids Je kind gaat naar de opvang: waar let je op?

Je kind gaat naar de opvang: waar let je op?

0
Je kind gaat naar de opvang: waar let je op?

Je wil het beste voor je kindje, ook wanneer jij er zelf niet bij kan zijn. Het kiezen van een kinderopvang is daarom iets wat je niet zomaar doet. Bedenk van tevoren voor jezelf wat jij belangrijk vindt aan een kinderopvang. Nog geen idee? Hieronder staan een aantal dingen waar je op moet letten als je een opvang zoekt.

Het pedagogisch beleidsplan

Je wil uiteraard weten of een kinderopvang past bij hoe jij je kindje graag wil opvoeden. De meeste kinderopvangen hebben een pedagogisch beleidsplan. In een pedagogisch beleidsplan staat onder andere wat de missie en visie van de kinderopvang zijn en hoe de opvang de ontwikkeling van jouw kind volgt en stimuleert.

Waarschijnlijk heb je ook wel een idee van wat jij je kindje te eten wil geven. Sommige kinderopvangen hebben een apart voedingsplan, andere hebben dit verwerkt in hun pedagogisch beleid.

Kwaliteit

Een kinderopvang moet een pedagogisch beleidsplan hebben, willen zij zich in kunnen schrijven bij het Landelijke Register Kinderopvang. In dit register staan alle geregistreerde kinderopvangvoorzieningen, voor deze opvangen kan je kinderopvangtoeslag aanvragen.

De GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) voert jaarlijks inspecties uit om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Op de site van het Landelijk Register Kinderopvang kun je van alle geregistreerde kinderopvangen de inspectierapporten inzien.

Het HKZ-certificaat (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) is een keurmerk dat een bedrijf die de zaken zowel intern als naar de ouders en kinderen toe de zaken op orde heeft. Neem dit ook mee in je overwegingen.

Vaste gezichten

Voor je kindje is de kinderopvang zo goed als een tweede thuis. Het is belangrijk dat je kindje zich kan hechten aan een vast persoon als jij er niet bent. Zoek daarom een kinderopvang   die vaste groepen hanteert. Het is natuurlijk zo dat het misschien niet mogelijk is dat er altijd dezelfde leidsters zijn, maar sommige kinderopvangen hanteren zo veel mogelijk vaste groepen.

Communicatie

Het kinderdagverblijf is wel de plek waar je je kind achterlaat, dus het is logisch dat je graag wil weten hoe je kindje het heeft (gehad). Vraag bij een intake of rondleiding dus ook of er op het kinderdagverblijf bijvoorbeeld een boekje wordt bijgehouden, waarin wordt opgeschreven wat er allemaal gebeurd is. Sommige opvangen hebben hier zelfs een app voor of houden contact via WhatsApp met de ouders.

Bedenk van tevoren wat jij graag zou willen, op deze manier kun je gericht vragen stellen. Misschien is iets niet helemaal wat de opvang normaal gesproken doet, maar zijn ze bereid om mee te gaan of te denken in jouw wensen.