Je kind gaat naar de opvang: waar let je op?

Je wil het beste voor je kindje, ook wanneer jij er zelf niet bij kan zijn. Het kiezen van een kinderopvang is daarom iets wat je niet zomaar doet. Bedenk van tevoren voor jezelf wat jij belangrijk vindt aan een kinderopvang. Nog geen idee? Hieronder staan een aantal dingen waar je op moet letten als je een opvang zoekt.

Het pedagogisch beleidsplan

Je wil uiteraard weten of een kinderopvang past bij hoe jij je kindje graag wil opvoeden. De meeste kinderopvangen hebben een pedagogisch beleidsplan. In een pedagogisch beleidsplan staat onder andere wat de missie en visie van de kinderopvang zijn en hoe de opvang de ontwikkeling van jouw kind volgt en stimuleert.

Waarschijnlijk heb je ook wel een idee van wat jij je kindje te eten wil geven. Sommige kinderopvangen hebben een apart voedingsplan, andere hebben dit verwerkt in hun pedagogisch beleid.

Kwaliteit

Een kinderopvang moet een pedagogisch beleidsplan hebben, willen zij zich in kunnen schrijven bij het Landelijke Register Kinderopvang. In dit register staan alle geregistreerde kinderopvangvoorzieningen, voor deze opvangen kan je kinderopvangtoeslag aanvragen.

De GGD (Gemeentelijke GezondheidsZorg) voert jaarlijks inspecties uit om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Op de site van het Landelijk Register Kinderopvang kun je van alle geregistreerde kinderopvangen de inspectierapporten inzien.

Het HKZ-certificaat (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) is een keurmerk dat een bedrijf die de zaken zowel intern als naar de ouders en kinderen toe de zaken op orde heeft. Neem dit ook mee in je overwegingen.

Vaste gezichten

Voor je kindje is de kinderopvang zo goed als een tweede thuis. Het is belangrijk dat je kindje zich kan hechten aan een vast persoon als jij er niet bent. Zoek daarom een kinderopvang   die vaste groepen hanteert. Het is natuurlijk zo dat het misschien niet mogelijk is dat er altijd dezelfde leidsters zijn, maar sommige kinderopvangen hanteren zo veel mogelijk vaste groepen.

Communicatie

Het kinderdagverblijf is wel de plek waar je je kind achterlaat, dus het is logisch dat je graag wil weten hoe je kindje het heeft (gehad). Vraag bij een intake of rondleiding dus ook of er op het kinderdagverblijf bijvoorbeeld een boekje wordt bijgehouden, waarin wordt opgeschreven wat er allemaal gebeurd is. Sommige opvangen hebben hier zelfs een app voor of houden contact via WhatsApp met de ouders.

Bedenk van tevoren wat jij graag zou willen, op deze manier kun je gericht vragen stellen. Misschien is iets niet helemaal wat de opvang normaal gesproken doet, maar zijn ze bereid om mee te gaan of te denken in jouw wensen.

Gerelateerde verhalen

Leuk om te lezen

De geruststelling van elke moeder: een goede spoedtandarts Amsterdam!

Zoals iedereen in Nederland is de situatie nu met het corona-virus toch heel anders...

Dsquared staat voor hippe streetwear

Het is voorjaar en dat betekent dat het lekkerder weer wordt! Tijd om de...

Een mooi afscheid

Het is niet altijd het leukste onderwerp om over na te denken, of juist...

Waarom fysiek educatief speelgoed beter is voor jonge kinderen

Tegenwoordig lijkt het alsof je overal mensen ziet met een soort digitaal apparaat. De...

Doe makkelijk! Neem een elektrische fiets!

In Nederland is overal heen fietsen het normaalste ding van de wereld. Mensen uit...

Kinderen beschermen tegen UV straling met een zonnebril.

De zomer staat weer voor de deur en dus gaan we, voor zover mogelijk...

Categorieën

Comments