Wat maakt een tweelingzwangerschap anders?

Sommige vrouwen ervaren de eerste week na de bevruchting al zwangerschapssymptomen terwijl andere vrouwen niks vermoeden totdat hun menstruatie uitblijft. Veel zwangerschapssymptomen lijken veel op wat er gebeurt vlak voor en tijdens de menstruatie. Hierdoor worden ze ook vaak niet herkend.

Maar wat maakt de zwangerschap van een tweeling nou zo anders in vergelijking tot de zwangerschap van een eenling?

Tweelingzwangerschap

Veel vrouwen hebben in het begin van de zwangerschap al het vermoeden dat ze meer dan één baby verwachten. Dit komt vaak door symptomen als een snellere groei van de buik en een snellere gewichtstoename. Naast deze symptomen is de zwangerschap van een tweeling vaak ook veel heftiger. Zo ontstaan er vaak meer buikkrampen tijdens de zwangerschap en wordt er ook harder aan de banden getrokken, wat zorgt voor meer bandenpijn. Ook kan het op een later moment erg pijnlijk worden als beide baby’s veel bewegen in de buik.

Toch zijn er ook veel vrouwen die geen verschil merken. Dit is zo omdat bij een normale zwangerschap er ook hevigere symptomen voor kunnen komen. Uit statistisch onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 100 zwangerschappen leidt tot een tweeling. De kans op een tweeling is groter bij een zwangerschap op latere leeftijd.

Echo

De zwangerschap van een tweeling kan bevestigd worden met behulp van een echo. De eerste echo van de zwangerschap kun je verwachten tussen de 7 en 12 weken. Zo kun je zelfs een 3D of 4D echo laten maken. De geslachtsbepaling echo vindt plaats vanaf 13 weken. Zo zie je niet één maar twee gezichtjes en hoor je niet één maar twee hartjes kloppen.

Verloop van een tweelingzwangerschap

Natuurlijk is het verloop van een tweelingzwangerschap op veel vlakken anders dan de zwangerschap van een eenling. In plaats van dat je elf tot vijftien kilo aankomt wat normaal is voor een zwangerschap kun je wel twaalf tot achttien kilo aankomen. Daarnaast heb je ook meer kans op striae. Wat ook veel voorkomt bij een tweelingzwangerschap is vroeggeboorte. Dit komt omdat bij een tweelingzwangerschap de baarmoeder erg uitrekt waardoor je eerder weeënactiviteit kunt krijgen. Meestal wordt een tweeling bij 37 weken geboren.

Complicaties

Bij een tweelingzwangerschap heb je helaas ook meer kans op complicaties. Zo is er meer kans op rugklachten door het vele gewicht, een vroeggeboorte door het gevolg van spontane voortijdige weeën en ligafwijkingen welke kunnen zorgen voor problemen tijdens de bevalling.

Gerelateerde verhalen

Leuk om te lezen

Who’s your daddy?

Dankzij programma’s als DNA Onbekend weten steeds meer mensen van het bestaan van een...

Moeilijk voeden

Onze vrienden zijn laatst ouder geworden. Met hun kleine jongen zijn ze helemaal gelukkig,...

De leukste exclusieve damesmode voor moeders

Het is toch zonde dat we zo weinig aandacht meer aan onszelf besteden als...

De populairste themaversiering van deze zomer op een rij

Natuurlijk vind je je tuin mooi, maar heel feestelijk is hij niet. Slingers en...

Ninjapartijtje

Eenmaal bij elkaar onder de party tent was het feestje klaar om te beginnen....

Ik heb het door iemand anders laten doen

We hebben de afgelopen periode grotendeels meer tijd thuis doorgebracht dan dat we eigenlijk...

Categorieën

Comments