Home Vrije tijd Ontdek de wereld van… lasersnijden!

Ontdek de wereld van… lasersnijden!

0
Ontdek de wereld van… lasersnijden!

Steeds meer particulieren ontdekken het: lasersnijden. De creatieve mogelijkheden lijken eindeloos, en daardoor maken steeds meer mensen gebruik van dit vernuftige apparaat.

Oorspronkelijke doeleinden

Lasersnijden is van oorsprong een industriele bewerkingstechniek. Een met de computer aangestuurde laser kan iedere vorm die jij wil uitsnijden. Dat kan op grote schaal: voor de bouw van vliegtuigonderdelen of scheepsvaart onderdelen kan een lasersnijder staalplaten tot wel 25mm dik snijden.

Als paddenstoelen uit de grond

Maar tegenwoordig is het kleinschalige lasersnijden juist helemaal hot en happening. Ik woon in Delft, en heb hier in de omgeving binnen drie jaar vier nieuwe laser snijd bureaus zien verrijzen. Er staan dan ook al een tijd lang veel operator vacatures online voor de machines, maar de juiste kandidaat vinden voor de job blijkt een lastige opgave te zijn en de vraag blijft groeien. Maar waar wordt die laser machine zoal voor gebruikt?

Studentenprojecten

In Delft zijn er veel high-tech studenten aan de Technische Universiteit die het apparaat gebruiken voor hun projecten. Zo zullen studenten van Bouwkunde hier hun architectonische maquettes laten uitsnijden, zodat ze niet langer zelf het snijwerk hoeven doen. En dat kan een hoop tijd besparen voor een drukke deadline! Maar ook studenten van Industrieel ontwerpen of Werktuigbouwkunde laten hier de onderdelen van hun project snijden om het vervolgens als een puzzel in elkaar te zetten.

Promotiemateriaal

Daarnaast wordt er veel gesneden voor reclame doeleinden. Denk aan relatiegeschenken met een logo, maar ook grote billboards of logo’s. Vaak zijn er binnen lasersnijd bedrijven ook creatievelingen die het tekenwerk voor een derde partij verrichten, zodat iedereen gebruik kan maken van de service. Van stempels, sleutelhangers, snijplanken, leuke bouwpakketjes tot grote lichtgevende logo’s: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Eigen ontwerp?

Ook zijn er veel kunstenaars die gebruik maken van dit middel. Je ziet tegenwoordig veel minimalistische kunst met geometrische vlakken. De lasersnijd machine kan uiteraard goed inspelen op deze trend! Hout is tevens een geliefd item geworden in veel interieurs. Een lasersnijder kan, afhankelijk van het type hout, tot wel 0.1mm nauwkeurig ontwerpen uitsnijden. Dus zelfs de kleinste details kunnen in hout worden uitgevoerd. Daarom zijn er ook veel sieradenmakers die oorbellen, bedeltjes of grote hangers vervaardigen in hout.

Materialen

Hout is een geliefd materiaal om te snijden, maar veel kleine bedrijfjes bieden veel meer materialen aan om te laten snijden, in allerlei diktes. Deze hebben ze standaard op voorraad zodat je niet eerst naar de bouwmarkt hoeft om een materiaal te zoeken, maar je enkel je ontwerp hoeft aan te leveren alvorens het wordt uitgesneden. Denk bijvoorbeeld aan verschillende kunststoffen, in veel kleuren, diktes, doorzichtig of spiegelend. Maar ook textiel, kurk, karton of rubber. Heb je vragen? Dan kan je vaak gewoon langs gaan, en legt het team van operators je graag de details uit.

Zelf heb ik laatst een lamp ontworpen en laten lasersnijden. Een fantastisch resultaat. Ik zou iedereen aanbevelen: laat je creativiteit de vrije loop.