Bescherm je huid, zorg goed voor jezelf!

Zonnig

De zon is steeds vaker aanwezig in Nederland. Waar we vroeger zomers hadden met een enkele warme week (oké, misschien zelfs twee!), is het nu steeds vaker het hele seizoen lekker warm. Dat betekent veel vitamientjes D voor ons allen, wat goed is voor ons immuumsysteem en ons lekker fit houdt. Echter betekent dat ook dat we steeds meer blootgesteld worden aan UV-straling. En dat is natuurlijk heel wat minder fijn! UV-straling kan zorgen voor meer celmutaties binnen ons hardwerkende lichaam, wat op de lange termijn zelf tot huidkanker kan leiden. En dat is echt geen pretje.

Lichte huid

Ik heb zelf een hele lichte huid. Hij wordt, zodra er zon op komt, eerst vurig rood. Daarna blijft het patroon van mijn kleding er de rest van de zomer in staan. Ik heb ook erg veel moedervlekken. De dokter ziet daarom liever dat ik uit de zon blijf. Alleen op mijn linkerarm zitten er al 50, de grens vanaf waar ze zeggen dat het risico op kanker vergroot is! Vroeger nam ik dat nooit zo serieus, ik vond het veels te lekker om het zonnetje op mijn huid te voelen. Ik merk echter dat, hoe ouder ik word, ik me steeds meer bewust ben van wat ik mijzelf aandoe door steeds in de zon te gaan zitten. Ik zie het ook aan mijn huid: als ik op vakantie ben geweest en ik heerlijk heb liggen bakken, heb ik daarna allemaal nieuwe moedervlekken op mijn rug en buik. En mijn huidige moedervlekken reageren ook erg op de zon: ze worden rood en jeukerig. Al met al vind ik het dus steeds minder waard om hiervoor lekker in de zon te gaan zitten.

Parasol

Echter kan het soms niet anders. Op open plekken ontkom je er meestal niet aan. Toch kan je zelf een hoop doen om de schade enigzins binnen de perken te houden. Draag bijvoorbeeld hele dunne shirtjes met (halflange) mouwen. Of neem een doek mee voor over je schouders. Ik heb voor het strand bijvoorbeeld een hele dunne, doorschijnende jurk voor over mijn bikini. Zo verbrand ik niet. Heerlijk! Voor in de tuin hebben we onderhand een flinke parasol gekocht, zodat ik uit de zon kan zitten als ik wil. Het is even wennen, maar zeker een goede gewoonte om jezelf aan te leren. En als je dan echt in de zon moet zitten? Dan is er maar 1 bescherming. Smeren, smeren, smeren! Succes met deze zomer allemaal!

Gerelateerde verhalen

Leuk om te lezen

De populairste themaversiering van deze zomer op een rij

Natuurlijk vind je je tuin mooi, maar heel feestelijk is hij niet. Slingers en...

Ninjapartijtje

Eenmaal bij elkaar onder de party tent was het feestje klaar om te beginnen....

Het beste speelgoed voor kinderen

Je kinderen wil je het liefst beschermen met alles wat je hebt. Je wil...

Astrologie als oplossing

Als moeder kan het zo zijn dat je af en toe niet helemaal lekker...

De geruststelling van elke moeder: een goede spoedtandarts Amsterdam!

Zoals iedereen in Nederland is de situatie nu met het corona-virus toch heel anders...

Dsquared staat voor hippe streetwear

Het is voorjaar en dat betekent dat het lekkerder weer wordt! Tijd om de...

Categorieën

Comments