Home Nieuws Hoe een VPN werkt

Hoe een VPN werkt

0
Hoe een VPN werkt

VPN’s zijn geweldige instrumenten om jouw online privacy te beschermen. Op het internet kun je verschillende VPN diensten met elkaar vergelijken; genoeg VPN reviews te vinden online! Maar hoe beschermen VPN’s eigenlijk jouw online privacy? Laten we twee belangrijke VPN concepten bekijken: tunnels en encryptie. Wanneer je een website bezoekt stuurt jouw computer een verzoek naar een server; de server antwoordt door de content waar je om gevraagd hebt naar je terug te sturen.

Wanneer je online gaat zonder VPN lijkt het op het versturen van een briefkaart. Het verzoek van jouw computer is de briefkaart, en jouw internetprovider is de postbode. Laten we zeggen dat je een briefkaart aan een van je kinderen op vakantie schrijft. Je vraagt om leuke vakantiefoto’s. Als alles gaat zoals het hoort stuurt je kind je vakantiefoto’s terug.

Jouw postbode — en alle nieuwsgierige types die hij onderweg tegenkomt — kan zien dat je jouw kind hebt gevraagd om vakantiefoto’s te sturen. Precies zo kan jouw internetprovider – en alle nieuwsgierige derden ook – zien welke sites je bezoekt en soms ook naar welke content je kijkt. Daar gaat jouw privacy.

Tunnels

Laten we nu eens kijken hoe het werkt als wij een laag VPN-bescherming toevoegen: tunnels. Wanneer een VPN tunnels gebruikt verstopt het jouw data tussen andere data. Op die manier is het voor derden moeilijker om toegang te krijgen.

In onze postbode-vergelijking is dat alsof je jouw briefkaart in een dichtgeplakte envelop stopt geadresseerd aan een doorstuurservice.

Jouw postbode bezorgt jouw envelop bij deze doorstuurservice. Daar opent iemand de envelop en stuurt hem door naar jouw geadresseerde, jouw kind. Je zoon of dochter stuurt haar antwoord terug naar de doorstuurservice, zij stoppen het in een envelop en sturen het naar jou.

Maar tunnels alleen zijn niet voldoende om jouw privacy te beschermen. Het is nog altijd mogelijk dat mensen jouw privé-gegevens kunnen zien wanneer die door de tunnel gestuurd worden.

Encryptie

Daarom maakt een goede VPN niet alleen gebruik van tunnels – hij gebruikt ook encryptie. Encryptie zorgt ervoor dat alleen de beoogde ontvangers een bericht kunnen lezen. Encryptie kun je zien als een slot met twee sleutels. Je hebt de ene sleutel en jouw VPN heeft de andere. Voordat je jouw briefkaart naar de VPN stuurt om door te sturen naar je kind stop je hem in een doos die je sluit met jouw sleutel.

Dan geef je de doos aan jouw postbode om hem bij de VPN te bezorgen. Hoe nieuwsgierig hij of anderen ook zijn, ze kunnen de doos niet openmaken om de briefkaart te bekijken.

Wanneer hij de doos bij de VPN aflevert gebruiken zij hun sleutel om hem open te maken. En als het een VPN is die echt hart heeft voor jouw privacy stoppen zij de inhoud van de doos in een postsorteersysteem dat jouw vraag naar vakantiefoto’s anonimiseert — zo kan het VPN bedrijf niet volgen met wie je communiceert of waar het over gaat.

Voor een betrouwbare VPN dienst, probeer eens Nord VPN. Voor meer informatie, lees deze Nord VPN review.