Home Nieuws Hoe kies je een goed schoentje voor je baby?

Hoe kies je een goed schoentje voor je baby?

0
Hoe kies je een goed schoentje voor je baby?

Tijdens de eerste levensjaren van je baby gaat de ontwikkeling razendsnel. Eerste tandjes, de eerste keer papa of mama zeggen, de eerste stapjes, er komen een hoop mijlpalen in een snel tempo voorbij. Deze periode van ontwikkeling is super belangrijk voor de rest van het leven van je kindje. Daarom is het belangrijk de ontwikkeling op een goede en gezonde manier te begeleiden en stimuleren. Elk lichaamsdeel maakt diverse ontwikkelingen door, zo ook de voetjes. Als je kindje eraan toe is de eerste stapjes te zetten zijn de juiste schoentjes daarom ontzettend belangrijk.

De eerste stapjes ontdekken

Na de geboorte bestaan de voetjes hoofdzakelijk uit kraakbeen. De botstructuur wordt in het eerste jaar pas echt gevormd en de spieren ontwikkelen en verstevigen zich dan zodat de voetjes uiteindelijk sterk genoeg zijn om het eigen lichaamsgewicht te dragen. Voor elk kindje gaat deze ontwikkeling op zijn eigen tempo. Gemiddeld beginnen baby’tjes zich voorzichtig op te trekken als ze ongeveer 9 maanden oud zijn. In de maanden daarna ontdekken ze hoe ze stapjes kunnen zetten. Eerst aan de hand van hun ouders en later terwijl ze zich vasthouden aan meubels of ondersteuning vinden aan de muur. Een groot avontuur dat, letterlijk en figuurlijk, met vallen en opstaan gaat. Rond de 14 à 15 maanden kunnen de meeste kindjes zelfstandig rondstappen en moet je als ouder goed opletten waar je kleine dreumes overal naartoe dribbelt.

Goede schoentjes voor de eerste stapjes

Als het zover is dat de eerste stapjes worden gezet is het ook tijd om goede schoentjes te gaan dragen. Waar slofjes of sokjes nog voldoen tijdens het kruipen, hebben de voetjes bij de eerste stapjes wat meer ondersteuning nodig. De schoentjes moeten stevigheid en grip bieden maar ook weer niet te strak en stug zitten waardoor de voetjes afknellen en de groei uiteindelijk belemmerd wordt.

Flexibele zolen die met de voetjes meebuigen zijn ideaal om een goede afwikkeling van de voetjes te stimuleren. Verstevigde hielen zorgen dat de houding van je baby’tje goed blijft. Let ook op de voering van het schoentje. Leer is het beste materiaal voor schoentjes. Dit is soepel en ademend en beschermt tegelijkertijd tegen kou en vocht. Als je op zoek gaat naar de eerste schoentjes voor je baby zit je vooral in de maatrange 18 t/m 22. De groei van de voetjes gaat echter heel snel. Daarom is het belangrijk regelmatig te checken of de schoentjes niet te strak zitten. Er zijn heel veel leuke babyschoentjes te koop. Dus als je een keer niet kunt kiezen welke schoentjes je voor je kindje wilt kopen dan kun je op zich beide paren kopen en dan de één alvast in een maatje groter.