Welke hypotheek kies jij voor je nieuwe huis?

Een huis kopen is natuurlijk onwijs leuk. Een nieuwe hypotheek afsluiten, iets minder. Je kunt er echter een hoop op besparen, mits je goed zoekt.

De kosten van een nieuwe hypotheek

Wanneer je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten, dan komen daar een aantal kosten bij kijken. Zoals overdrachtsbelasting en notariskosten. Dingen waar je – zeker als het je eerste huis en daarom je eerste hypotheek is – niet zo maar bij na zou denken. Overdrachtsbelasting betaal je éénmalig. Deze belasting betaal je bij de notaris tijdens het overdragen en bedraagt 2% van de koopsom van het huis. Of je nu alleen een huis koopt, of samen met je partner: overdrachtsbelasting moeten we allemaal betalen. Dit zijn echter nog niet de kosten voor de notaris. Deze betaal je individueel, voor het inschrijven van het huis en de hypotheek in het Kadaster. Ofwel het openbaar register.

Er zijn (helaas) nog meer kosten verbonden aan het kopen van een huis.

Taxatie, rentevoorstellen en het advies

Wanneer je een hypotheek gaat afsluiten, dan wenst de bank vanzelfsprekend te weten hoe veel het huis precies waard is. Daarom moet je als nieuwe huiseigenaar het huis meestal laten taxeren. Dit laat je doen door een taxateur – en de kosten betaal je zelf. Het is nu eenmaal een vereiste van de bank waar je niet omheen kunt. Zodra je een specifieke bank of hypotheekverstrekker hebt gevonden waar je een hypotheek bij wilt afsluiten, dan kun je een rentevoorstel aanvragen. Hier staan de voorwaarden en kosten van de hypotheek in. Tot slot zijn er nog de kosten voor het hypotheekadvies. De adviseur neemt je weliswaar zorgen uit handen, maar daar betaal je ook voor. Of dit voor jouw situatie wenselijk is, dat is uiteraard aan jou.

Hoe zit het dan met aftrekbare kosten?

Er is ook goed nieuws! Naast dat je straks eigenaar bent van je eigen huis, natuurlijk. Middels de inkomstenbelasting zijn er een aantal kosten die je kunt aftrekken. De taxatiekosten zijn voor jou bijvoorbeeld geen issue, wanneer je een bestaande woning koopt. Ook de kosten voor het hypotheek adviesgesprek kunnen drastisch worden teruggebracht. Van de notariskosten kun je het gedeelte voor de hypotheekakte ook voor een groot deel laten aftrekken.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er dus een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een nieuwe hypotheek gaat afsluiten. Wil je nu eerst eens goed kijken wat de markt eigenlijk allemaal te bieden heeft? Ga dan ook hypotheek aanbieders vergelijken! Zo vind je in no-time de beste.

Gerelateerde verhalen

Leuk om te lezen

3 Tips als jij met jouw vrienden op vakantie...

Wil jij dit jaar graag met jouw vrienden op vakantie gaan? Dan is het...

Wil je zelf je auto verkopen? Dit kun je...

Wil je zelf je auto verkopen? Dat kan online bij bijvoorbeeld OSW.nl heel gemakkelijk!...

Waarom het goed is om aankopen te doen bij...

De drogist online komt naar je toe. Nu technologie en internet de wereld overnemen,...

Organiseer een leuke verrassingsdag voor valentijnsdag

Heb jij elk jaar weer moeite om een onvergetelijke valentijnsdag te creëren, dan helpen...

Geef je kind een kindercamera cadeau

Foto’s en video’s zijn niet meer weg te denken uit het leven van onze...

Gedichten bij de geboorte van een kind

Er zijn vele verschillende manieren waarop je kunt aankondigen dat je een kindje krijgt....

Categorieën

Comments