Koude handen en voeten? Dat hoeft niet langer!

Koukleumen

Er wordt vaak gezegd van vrouwen dat ze koukleumen zijn. Er zit een kern van waarheid in: de gemiddelde verbranding van een vrouw ligt lager dan die van mannen waardoor ze sneller koud zijn. Daarnaast is de stroming van het bloed anders dan bij mannen. Ja, het stroomt bij ons allebei inderdaad weg van het hart naar alle uiteindes van het lichaam en terug omhoog, en ja, zowel man als vrouw heeft een kleine als grote bloedsomloop. Het verschil zit hem echter met name in de verdeling van bloed naar de verschillende locaties in het lichaam. Bij mannen stroomt er, mede door de brede aderen, meer bloed naar de uiteinden van hun lichaam. Bij vrouwen blijft het bloed met name circuleren in de romp en onderbuik, een overblijfsel van de evolutie. Resultaat: vrouwen hebben het over het algemeen kouder en, waarschijnlijk bij u allen bekend, meer last koude handen en voeten!

Haarvaatjes

Hoewel koude handen en voeten van zichzelf al irritant genoeg zijn, is er nog een speciaal gevalletje wat dit extra vervelend kan maken: ziekte van Renault. Hierbij slippen de haarvaatjes van (onder meer) je vingers en je tenen dicht als het buiten koud is (en als je schrikt of stress trouwens ook.) Daardoor krijgen je vingers en tenen grof gezegd de kleur van een al even gekoeld lijk, en zodra er weer bloed in zit worden deze donkerpaars. Hoewel het voor het overgrote deel van de mensen die dit hebben niet gevaarlijk is,  kan het wel heel vervelend zijn. Het dove gevoel in je tenen voelt naar als je schoenen aan hebt, en je vingers worden zo goed als onbruikbaar. Niet heel fijn dus, maar wel veelvoorkomend. Gelukkig kan je het één en ander ondernemen als je last hebt van hele kouden handen en  voeten, of je nou Renault hebt of niet.

Warmte

Ten eerste: zorg ervoor dat de uiteindes van je lichaam geen kans hebben om koud te worden. Als deze eenmaal koud zijn vernauwen de vaatjes waardoor je nog verder van huis raakt. Zorg dus dat je huis vloerverwarming heeft en je altijd sokken draagt. Maak daarnaast gebruik van hulpmiddelen als kruiken, of kleine warmtelementjes in je schoenen voor je deze aandoet (die bestaan echt!). Wat ’s nachts heel fijn kan zijn is het inzetten van een elektrische deken, zeker eentje waar er een aparte stand is voor je voeten. Zo hoef je niet zelf in de hitte te liggen, maar blijven je voetjes wel lekker warm. En je handen dan? Daar zijn partners of huisdieren voor bedoeld… stelen maar die warmte!

Gerelateerde verhalen

Leuk om te lezen

De leukste exclusieve damesmode voor moeders

Het is toch zonde dat we zo weinig aandacht meer aan onszelf besteden als...

De populairste themaversiering van deze zomer op een rij

Natuurlijk vind je je tuin mooi, maar heel feestelijk is hij niet. Slingers en...

Ninjapartijtje

Eenmaal bij elkaar onder de party tent was het feestje klaar om te beginnen....

Ik heb het door iemand anders laten doen

We hebben de afgelopen periode grotendeels meer tijd thuis doorgebracht dan dat we eigenlijk...

Het beste speelgoed voor kinderen

Je kinderen wil je het liefst beschermen met alles wat je hebt. Je wil...

Astrologie als oplossing

Als moeder kan het zo zijn dat je af en toe niet helemaal lekker...

Categorieën

Comments