Home Nieuws Sierbestrating in je tuin

Sierbestrating in je tuin

0
Sierbestrating in je tuin

Baksteen, beton, halfverhard of natuursteen. Er is meer dan genoeg keuze voor je tuinpad of terras. Ieder materiaal heeft eigen pluspunten. Beton is goedkoop en halfverharde bestrating zoals grind is waterdoorlatend. Als je gekozen hebt voor het materiaal dan moet je nog een keuze maken voor een patroon, ga je voor halfsteensverband of visgraat? Kortom het uitkiezen van een mooie sierbestrating is hoop werk.

Gebruikelijke steensoorten

Voor sierbestrating zijn er enkele meest gebruikte steensoorten: betonsteen, baksteen en natuursteen.

Betonsteen
Betonsteen wordt gemaakt van cement, zand en water. Meestal is er ook kleurstof aan toegevoegd. Betonsteen is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleuren. Beton kan op verschillende manieren bewerkt worden, dat maakt het mogelijk om er allerlei verschillende sferen mee kan aanbrengen. Er zijn betontegels verkrijgbaar in geborstelde, geslepen, gewassen en gestraalde varianten. De voordelen van betontegels zijn: betaalbaar, lange levensduur en eenvoudig zelf te leggen.

Baksteen
Baksteen is de bekendste steensoort. De baksteen wordt gemaakt van rivierklei en gebakken op een hoge temperatuur van wel 1200 graden. Bakstenen zijn sterk, duurzaam en kleurecht. De stenen gaan jaren mee en worden, in de tijd, alleen maar mooier. De steensoort is verkrijgbaar in verschillende afmetingen en in verschillende kleuren, van geel tot rood en bruin. Je kunt baksteen overal rond je huis gebruiken. Baksteen is iets prijziger dan betonnen stenen en wat moeilijker zelf te leggen.

Natuursteen
Natuursteen is verkrijgbaar in veel verschillende soorten, zoals marmer, leisteen en basalt. Natuursteen kan op verschillende manieren bewerkt worden. Natuursteen is te koop als flagstones, vierkante tegels of grind. Geen enkele tegel is gelijk aan de ander en iedere tegel heeft zijn eigen uitstraling. Natuurstenen worden op dezelfde dikte gezaagd, hierdoor zijn ze makkelijk te leggen. De ene soort steen is meer kleur- en krasvast dan de ander.

Patroon

Voor iedere soort steen en bij elk formaat steen zijn er verschillende legverbanden te gebruiken. De steensoort en het patroon bepalen samen de uitstraling van uw tuin, terras, pad of oprit. Het legverband bepaald het aanzicht van je pad of terras maar is ook belangrijk ook voor de stabiliteit van de sierbestrating. Veel gebruikte patronen voor het aanleggen van sierbestrating zijn:

Elleboogverband
Bij een elleboogverband sluit de kopse kant van een steen aan op het uiteinde van een zijkant van een steen. Er ontstaat hierdoor een rechte hoek, die lijkt op een elleboog. Dit verband komt het mooiste uit met bakstenen en klinkers.

Keperverband
Een keperverband is in eigenlijk hetzelfde als het elleboogverband, maar de punten van de gevormde ellebogen liggen hier in de breedterichting van het pad.

Halfsteensverband
Een sierbestrating in halfsteensverband is één van de meest gebruikte legverbanden. Naast elke rij stenen, verspringt de volgende rij stenen precies een halve tegel of steen.

Je eigen tuin
Hierboven heb je kunnen lezen over een aantal verschillende mogelijkheden voor sierbestrating. Maar er zijn tal van mogelijkheden op het gebied van sierbestrating. laat je over soort, formaat en kleur van de stenen voor jouw tuin goed adviseren. Bespreek ook welk legpatroon het beste bij jouw wensen past. Op die manier wordt ook jouw bestrating een sierraad voor je tuin!